Wrocławskie firmy promują kulturę francuską

LUKAS Bank i Europejski Fundusz Leasingowy po raz kolejny wspierają Dni Krajów Francuskojęzycznych we Wrocławiu.

Dni Krajów Francuskojęzycznych są poświęcone przybliżaniu kultury francuskiej w Polsce. Ich organizacja zbiega się z Międzynarodowym Dniem Frankofonii, który co roku obchodzimy 20 marca. Impreza jest szansą na zapoznanie się z kulturą ojczyzny Balzaka, Woltera i Edith Piaf.

Dni Krajów Francuskojęzycznych odbywają się we Wrocławiu już po raz dwunasty. Organizatorem jest Alliance Française oraz Ambasada Francji, przedstawicielstwo we Wrocławiu. Gwiazdą tegorocznej edycji festiwalu jest francuska piosenkarka Olivia Ruiz i to właśnie jej występowi patronuje Crédit Agricole Polska, którego częścią są m.in. LUKAS Bank i Europejski Fundusz Leasingowy.

O wsparciu francuskiej kultury przez grupę mówi Philippe Marié, Senior Country Officer CA Polska: Dla mnie ten rok jest wyjątkowy nie tylko ze względu na odbywający się w Polsce koncert Olivii Ruiz, którą osobiście bardzo cenię, ale także ze względu na Fryderyka Chopina. Bardzo cenię jego muzykę i uważam, że jest on kimś, kto łączy kulturę polską z francuską. Od wielu lat angażujemy się we wsparcie kultury francuskiej w Polsce ponieważ stoi za nami silny, francuski akcjonariusz, największy bank detaliczny w Europie.

Oprócz Dni Krajów Francuskojęzycznych Crédit Agricole Polska jest też członkiem France Mécenes - grupy skupiającej mecenasów kultury francuskiej w Polsce.