Posiadacze kont w Credit Agricole bezpłatnie wypłacą gotówkę z bankomatów na całym świecie

Coraz częściej Polacy spędzają urlopy za granicą, co powoduje, że przed wyjazdem zastanawiają się, jaki sposób płatności będzie w trakcie ich wojaży najkorzystniejszy. Choć transakcje bezgotówkowe zyskują na popularności, to wciąż w wielu krajach gotówka bardzo się przydaje. Dlatego Credit Agricole przygotował promocję dla posiadaczy 1 Konta i Konta PROSTOoszczędzającego PLUS, dzięki której - pomiędzy 27 czerwca a 30 września 2014 r. - nie zapłacą oni prowizji za wypłatę gotówki z bankomatów za granicą. Dotyczy to zarówno kart prowadzonych przez bank w złotówkach, jak i w euro oraz dolarach amerykańskich.

Polacy coraz częściej wybierają się na wojaże urlopowe za granicę. Według danych Polskiego Związku Organizatorów Turystyki na spędzenie wakacji poza granicami Rzeczpospolitej zdecydowało się w 2013 roku o 9,1 proc. więcej Polaków niż rok wcześniej. Jednocześnie niemal 84 proc. wyjazdów przypadło na okres od maja do września, przy czym szczyt sezonu urlopowego to tradycyjnie lipiec i sierpień.

Dlatego właśnie bank Credit Agricole ponownie zadecydował, że od 27 czerwca do 30 września, gdy większość Polaków udaje się na wakacje, umożliwi posiadaczom swoich kont - 1 Konta oraz Konta PROSTOoszczędzającego PLUS (prowadzonych w złotówkach) - darmową wypłatę gotówki ze wszystkich bankomatów za granicą. Tę ofertę - w standardzie - mają zagwarantowaną klienci banku, korzystający z Konta PROSTOoszczędzającego PREMIUM. Nowością, którą Credit Agricole zaproponował w tej edycji promocji, jest możliwość bezpłatnego pobrania pieniędzy z bankomatów także w przypadku kont prowadzonych w dolarach amerykańskich oraz euro. Mogą z niej skorzystać posiadacze Kont PROSTOoszczędzających PLUS i PREMIUM oraz 1 Konta.

Zastanawiając się nad sposobem, w jaki będziemy płacić za granicą, warto połączyć kilka rozwiązań. Z pewnością przyda nam się gotówka tak, abyśmy zaraz po przyjedźcie do miejsca, w którym będziemy spędzać urlop, nie musieli szukać bankomatu. Potem wystarczy, że będziemy mieć w portfelu kartę debetową. Sieć bankomatów w krajach, które są celami podróży turystów, jest rozbudowana, więc w razie, gdy będziemy potrzebować gotówki, nie będziemy mieć kłopotów z jej wypłatą. Jeśli zagraniczne wojaże zdarzają się nam dość często, pomyślmy też o założeniu konta walutowego. - radzi Paulina Franczak, manager zespołu ds. akwizycji i relacji z klientem młodym w banku Credit Agricole.

Niezależnie jednak od tego, czy będziemy za granicą płacić kartą, czy też przy jej pomocy wypłacać gotówkę, warto zabezpieczyć się przed jej ewentualnym zgubieniem lub kradzieżą. W tym celu przed wyjazdem sprawdźmy w banku numer telefonu, pod którym możemy zastrzec naszą kartę oraz zapiszmy sobie jej numer, a także dane, o które możemy zostać poproszeni podczas jej zastrzegania, a więc numer dowodu i PESEL.

Szczegółowe informacje na temat promocji dostępne są na stronie www.credit-agricole.pl w zakładce konta.