Romuald Szeliga powołany na Prezesa LUKAS Banku

11 lipca 2007 roku Rada Nadzorcza powołała Romualda Szeligę na stanowisko prezesa Zarządu LUKAS Banku. Romuald Szeliga obejmie tę funkcję z dniem 1 września br., po uzyskaniu zgody Komisji Nadzoru Bankowego.

Romuald Szeliga od wielu lat jest związany z rynkiem finansowym posiadając duże doświadczenie w bankowości detalicznej. Pracę w sektorze bankowym rozpoczął w 1989 roku w oddziale regionalnym banku PKO BP, gdzie nadzorował sieć placówek w regionie poznańskim. Od 1992 roku zasiadał w zarządzie Wielkopolskiego Banku Kredytowego, gdzie nadzorował m.in. sieć placówek, marketing i sprzedaż, bankowość elektroniczną, a także obszar kredytów i ryzyka. Uczestniczył również w rozbudowie sieci ogólnopolskiej placówek banku oraz w prywatyzacji banku i jego wejściu na giełdę. W 2001 roku po fuzji WBK z Bankiem Zachodnim objął stanowisko członka zarządu nowego banku, odpowiadając m.in. za wiele projektów sprzedażowych, procedury i procesy oraz departament skarbu. Od 2003 roku pracował w Banku BPH , gdzie jako Dyrektor Zarządzający odpowiedzialnych był za rozwój jednego z 4 makroregionów bankowości detalicznej.

Romuald Szeliga ma 52 lata. Jest absolwentem Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu oraz podyplomowych studiów bankowości na Uniwersytecie Warszawskim.