150 tysięcy dla przedstawicieli wolnych zawodów

Credit Agricole Bank Polska wprowadził do oferty "Pożyczkę Biznes" dla przedstawicieli wolnych zawodów przeznaczoną na sfinansowanie dowolnego celu związanego z prowadzoną przez nich działalnością gospodarczą. Z kredytu gotówkowego mogą skorzystać także jego dotychczasowi klienci z sektora małych i średnich przedsiębiorstw.

Z badań przeprowadzonych w marcu przez agencję Praktycy.com na zlecenie Agencji Rozwoju Innowacji S.A. wynika, że mimo pogorszenia ogólnej sytuacji makroekonomicznej, polskie firmy myślą o rozwoju. W ciągu najbliższego roku niemal 59 proc. z nich zamierza ubiegać się o środki zewnętrzne, z czego aż 82 proc. wskazuje na kredyt bankowy, 60 proc. na leasing, a 21 proc. fundusze UE.

Właśnie dlatego coraz więcej banków stara się pozyskać klientów z tego sektora. Z myślą o mikroprzedsiębiorcach Credit Agricole uzupełnił swoją dotychczasową ofertę dla firm o kredyt "Pożyczka Biznes". Przedstawiciele wolnych zawodów mogą o nią wnioskować już po 24 miesiącach prowadzenia działalności gospodarczej. Kredytobiorca może uzyskać kredyt gotówkowy na maksymalną kwotę 150 tysięcy zł, rozłożoną na 36 rat. Klient zainteresowany skorzystaniem z oferty otrzymuje wstępną decyzję o jej przyznaniu już podczas pierwszej wizyty w placówce bankowej. Sam też decyduje, czy chce ją otrzymać w formie jednorazowej wypłaty, czy też w transzach. Istotne jest również to, że Credit Agricole nie wymaga przedstawiania faktur za wydatki finansowane kredytem.

Dotychczasowi klienci banku prowadzący działalność gospodarczą, ale nie będący przedstawicielami wolnych zawodów, również mogą skorzystać z "Pożyczki Biznes". Warunkiem, który muszą spełnić, jest posiadanie i aktywne używanie jednego z produktów banku (Konto Biznes, rachunek indywidualny, umowa kredytowa) lub produktu spółek należących do Grupy Crédit Agricole Polska (np. umowy leasingowej w Europejskim Funduszu Leasingowym)). Muszą także prowadzić działalność biznesową od co najmniej 5 lat. Maksymalna kwota kredytu dla tej grupy wynosi 120 tys. zł, a spłata może być rozłożona na 36 miesięcy.

- Mamy nadzieję, że "Pożyczka Biznes" spotka się z dużym zainteresowaniem nie tylko naszych dotychczasowych klientów, ale także przyciągnie do nas nowych. Liczymy, że przedstawicieli wolnych zawodów przekona zwłaszcza fakt, że dzięki naszej ofercie mogą sfinansować dowolny cel związany z prowadzoną działalnością gospodarczą bez konieczności przedstawiania bankowi faktur - mówi Tomasz Tchorowski, segment manager w Departamencie Klientów SME i Rozwoju Produktów.