Romuald Szeliga powołany na kolejną kadencję

Bankowiec z ponad 20-letnim doświadczeniem nadal będzie przewodził Credit Agricole Bank Polska. Rada nadzorcza ponownie powołała Romualda Szeligę na prezesa zarządu.

Na posiedzeniu rady nadzorczej Credit Agricole Bank Polska jej członkowie zdecydowali, że Romuald Szeliga także w kolejnej kadencji - rozpoczynającej się 1 września br. - pokieruje pracami zarządu. Będzie to jego drugie pięciolecie na tym stanowisku. Decyzja rady podkreśla ogromny wkład prezesa w rozwój banku oraz to, że dzięki swojemu doświadczeniu zawodowemu i wykształceniu daje rękojmię ostrożnego i stabilnego zarządzania.

Romuald Szeliga związany jest z sektorem bankowym niemal od początku swojej kariery zawodowej. W trakcie ponad 20-letniej pracy w krajowych instytucjach finansowych brał czynny udział w wypracowywaniu standardów i rozwiązań dla całego sektora bankowego w Polsce. Zaczynał w 1989 roku w PKO BP, w którym nadzorował sieć placówek w regionie poznańskim. Od 1992 roku zasiadał w zarządzie Wielkopolskiego Banku Kredytowego. Na tym stanowisku odpowiadał m.in. za sieć placówek, marketing i sprzedaż, bankowość elektroniczną, a także za kredyty i ryzyko. Uczestniczył w prywatyzacji tego banku oraz jego wejściu na giełdę. W 2001 roku, po fuzji WBK z Bankiem Zachodnim, objął stanowisko członka zarządu nowego banku, odpowiadając za wiele projektów sprzedażowych, procedury i procesy oraz departament skarbu. Od 2003 roku pracował w Banku BPH, gdzie jako dyrektor zarządzający kierował rozwojem jednego z czterech makroregionów bankowości detalicznej.

Romuald Szeliga jest absolwentem Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu oraz podyplomowych studiów bankowości na Uniwersytecie Warszawskim.