Credit Agricole zachęca - Oszczędzaj systematycznie!

Programy systematycznego oszczędzania to nowa kategoria produktowa, jaką Credit Agricole wprowadza do swojej oferty. Pierwszym produktem do niej należącym jest Moja Rezerwa Finansowa, umożliwiająca gromadzenie środków na tzw. wszelki wypadek. Bank, chcąc wspomóc klientów w realizacji tego celu, będzie nagradzał ich dodatkowymi odsetkami, jeśli tylko będą konsekwentnie oszczędzać.

Raport Polska oszczędna, opublikowany przez instytut badawczy Millward Brown, pokazał, że 37 proc. Polaków dysponuje "żelazną" rezerwą finansową, po którą sięga tylko w sytuacji wyższej konieczności. Oznacza to, że nadal zdecydowana większość z nas nie jest przygotowana do stawienia czoła zdarzeniom losowym. Tymczasem oszczędności już na poziomie 2-3krotności wynagrodzenia pozwalają na komfort poszukiwania nowej pracy w przypadku jej utraty oraz poniesienie niespodziewanych kosztów leczenia w razie wypadku. Credit Agricole, chcąc zachęcić Polaków do odkładania środków, przygotował produkt Moja Rezerwa Finansowa. To pierwszy produkt na rynku, który tak mocno wspiera i motywuje do systematycznego oszczędzania.

Moją Rezerwę Finansową można założyć na okres indywidualnie ustalony przez klienta, obejmujący od 6 do 60 miesięcy. Comiesięczna wpłata (jej minimalna wartość to 50 zł) jest automatycznie pobierana z konta, dzięki czemu nie trzeba pamiętać o konieczności wykonania przelewu. To bank dba o to, aby klient był konsekwentny w swoich działaniach. W przypadku braku środków na koncie, klient ma aż 20 dni na ich uzupełnienie. Raz na 12 wpłat , a więc od 1 do 5 razy - w zależności od okresu, na który założył produkt - będzie mógł on również skorzystać z "wakacji" w oszczędzaniu, a więc nie uiścić wpłaty.

Oprocentowanie zgromadzonych środków bank wyliczy na podstawie WIBOR 3M, co sprawia, że utrzymuje się ono na rynkowym poziomie przez cały czas oszczędzania. Środki są kapitalizowane miesięcznie.

Bank będzie dodatkowo motywował do systematycznego i długoterminowego oszczędzania. Klient - za wysiłek związany z regularnym oszczędzaniem oraz zgromadzenie planowanej kwoty - otrzyma oprocentowanie bonusowe. Będzie ono progresywne, naliczane od 7 miesiąca wpłat, a jego wysokość będzie rosła co pół roku, aż do zakończenia wybranego okresu oszczędzania.

Po zakończeniu trwania produktu, Credit Agricole przekształci zgromadzoną przez klienta rezerwę finansową w lokatę 3-miesięczną o nazwie Moja Rezerwa Finansowa tak, aby wiedział, że są to oszczędności "na wszelki wypadek". Jeżeli klient będzie zmuszony z niej skorzystać, to będzie mógł zerwać lokatę bez utraty odsetek.

Życie przynosi różne niespodzianki, również te niechciane. Nie wszystko jesteśmy w stanie przewidzieć, ale na ewentualności losu można przygotować się finansowo. Proponujemy klientom nowatorskie rozwiązanie, dzięki któremu - nawet odkładając niewielką kwotę - są w stanie stworzyć poduszkę finansową, zapewniającą im miękkie lądowanie w nieprzewidzianych sytuacjach życiowych. Poza tym, przyznając dodatkowe oprocentowanie w nagrodę za konsekwentne odkładanie środków, udowadniamy, że systematyczność oszczędzania naprawdę się opłaca i w tym wypadku ma bardzo realny wymiar. - mówi Bożena Godulska, manager zespołu oszczędności i inwestycji w banku Credit Agricole.