Credit Agricole zachęca klientów do korzystania z Konta dla Ciebie

Bank Credit Agricole wprowadza zmiany wysokości opłat za prowadzenie rachunków osobistych wycofanych z oferty. Klientów, którzy korzystają z tych rachunków, bank zachęca do zamienienia ich na nowoczesne Konto dla Ciebie.

Nowe opłaty dotyczą rachunków osobistych Credit Agricole, które są wycofane ze sprzedaży: Credit Agricole eKonto, Konto PLUS, Konto Klasyczne, 1 Konto, Konto PROSTOoszczędzające, Konto PROSTOoszczędzające PLUS oraz Konto PROSTOoszczędzające PREMIUM. Nie zmienia się natomiast tabela opłat i prowizji za rachunki z pakietu Konto dla Ciebie, wprowadzonego do oferty banku w 2018 r.

- Zmiany niektórych opłat za korzystanie z kont Credit Agricole służą bezpieczeństwu klientów oraz utrzymaniu płynności i rentowności banku. Wynikają one przede wszystkim z sytuacji na rynku związanej m.in. z niemal zerowym poziomem stóp procentowych - wyjaśnia Przemysław Przybylski, rzecznik prasowy Credit Agricole.

Klient, który otrzyma nową tabelę opłat i prowizji, może obniżyć opłaty, poprzez zamknięcie płatnych funkcjonalności i narzędzi, z których nie korzysta. Najczęściej dotyczy to rachunku walutowego lub tokena do potwierdzania transakcji. Bank przekonuje jednak, że korzystniej jest od razu zmienić stary rachunek na Konto dla Ciebie lub Konto dla Ciebie VIP.

- Rachunek można zmienić za darmo i w dowolnym czasie. Nie trzeba nawet odwiedzać placówki, można to zrobić samemu w e-banku. Zmiana konta następuje od razu, numer rachunku pozostaje ten sam, tak samo jak wszystkie dyspozycje ustanowione na koncie, np. zlecenia stałe - wyjaśnia Marcin Data, dyrektor ds. rozwoju daily banking w Credit Agricole.

Pod jedną wspólną nazwą „Konto dla Ciebie” kryje się rodzina czterech rachunków osobistych: konto flagowe, konto dla Klientów VIP a także konta dla młodzieży i nastolatków. Prowadzenie Konta dla Ciebie jest bezpłatne, pod warunkiem zapewnienia co najmniej 1 tys. zł wpływów miesięcznie i wykonania minimum jednej transakcji kartą lub BLIKiem w miesiącu. W każdym z pakietów Konta dla Ciebie klienci, którzy spełnią proste warunki, nie płacą za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce, za darmo mają także korzystanie z karty oraz przelewy przez internet i w aplikacji CA24 Mobile.

Kartą debetową do Konta dla Ciebie można płacić na całym świecie w złotówkach, dolarach, funtach lub euro bez kosztów przewalutowania. Karta w wersji standardowej ma nowoczesny design, a dodatkowo klient sam może wybrać jej wygląd z katalogu prawie stu różnych grafik i zdjęć.

Zmiany opłat za korzystanie z kont Credit Agricole wejdą w życie 16 kwietnia 2021 r. Nowa tabela opłat i prowizji dostępna jest na stronie internetowej, a docelowo także w placówkach banku.