Wolontariusze Credit Agricole docenieni przez prezydenta

Akcja charytatywna #zczystymsercem zainicjowana przez bank Credit Agricole i zrealizowana w ramach CSR Wro Club, została wyróżniona w konkursie "Wrocławskie Oblicza Wolontariatu" zorganizowany przez samorząd miasta.

Akcja #zczystymsercem odbyła się w lipcu 2020 r. Z inicjatywy banku Credit Agricole pracownicy 15 wrocławskich firm ufundowali wspólnie 230 zestawów środków higieny osobistej dla pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej przy ul. Karmelkowej.

Pomoc dla seniorów

- Mieszkańcy domów pomocy społecznej to grupa, która najbardziej odczuła skutki pandemii koronawirusa. Wiele z tych osób nie ma nikogo bliskiego i nie może liczyć na pomoc rodziny czy przyjaciół. Dlatego wyszliśmy z inicjatywą wsparcia i wspólnymi siłami przygotowaliśmy spersonalizowane zestawy kosmetyków i przekazaliśmy je dla każdego pensjonariusza - mówi Przemysław Przybylski, dyrektor Biura Komunikacji Korporacyjnej w Credit Agricole, odpowiedzialny za koordynację aktywności charytatywnej banku.

- Dokładnie zbadaliśmy potrzeby pensjonariuszy i okazało się, że to właśnie środki higieny i kosmetyki potrzebne są tam najbardziej. Mieszkańcy DPS muszą je finansować z własnych pieniędzy i nierzadko, po kupieniu leków, nie starcza już im na to funduszy - tłumaczy Hanna Witek, Community Ambasador w firmie Infor.

Prawdziwe oblicze Wrocławia

Akcja #Zczystymsercem była jedną z 404 inicjatyw zgłoszonych do tegorocznej edycji konkursu "Wrocławskie Oblicza Wolontariatu". Konkurs, organizowany przez samorząd Wrocławia, ma na celu promowanie działalności osób i grup, które dobrowolnie i bezpłatnie podejmują działania pomocowe na rzecz innych.

- Ten konkurs pokazuje prawdziwe oblicze naszego miasta, czyli zaangażowanie obywateli, którzy chcą się dzielić z innymi poprzez bardzo różne formy pomagania. I za tę pomoc chciałbym wszystkim wrocławskim wolontariuszom serdecznie podziękować - powiedział Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia, podczas uroczystości podsumowującej konkurs.

Razem dla potrzebujących

CSR WroClub został powołany w 2017 r. Zrzesza on entuzjastów i praktyków społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR) z firm zlokalizowanych we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku.

Obejrzyj film z podsumowaniem akcji #zczystymsercem