Zielono w LUKAS Banku

Czy LUKAS Bank bierze w swojej działalności pod uwagę społeczeństwo i środowisko naturalne? Jak najbardziej! A o tym co spod znaku "zielonych działań" robi bank mogą dowiedzieć się klienci oraz pracownicy podczas tygodniowej akcji informacyjnej Zielony Tydzień.

Zielony Tydzień ma promować ekologiczny styl życia wśród klientów i pracowników oraz integrować ich wokół wspólnych wartości. - Ekologiczny styl życia rozumiemy jako etyczne życie z szacunkiem dla otoczenia: społeczeństwa i środowiska naturalnego. Podczas akcji popularyzujemy segregację odpadów, oszczędzanie energii elektrycznej, wybieranie publicznych środków transportu bądź rowerów i kupowanie produktów opatrzonych godłem fair trade. Najważniejsze jest jednak dla nas utrwalanie etycznych wzorców zachowań
- przekonuje Izabela Mościcka, dyrektor Departamentu Public Relations LUKAS Banku.

Klienci dowiedzą się o inicjatywie z plakatów zamieszczonych w placówkach bankowych. Natomiast pracownicy LUKAS Banku będą mogli m.in. powalczyć w wewnętrznym konkursie o ekopendrive’y i książki.

Zielony Tydzień jest kolejną społecznie odpowiedzialną akcją organizowaną przez LUKAS Bank. Wcześniej firma zachęcała m.in. do dojeżdżania do pracy na rowerze w inicjatywie "Zagoń rower do roboty. Tydzień odpoczynku dla samochodów" i promowała e-wyciągi wspierając ochronę jeży w kampanii "Kto oszczędza na papierze, ten ratuje nasze jeże".
Co roku, pracownicy LUKAS Banku przygotowują też świąteczne paczki dla najbardziej potrzebujących rodzin w Polsce. Akcje proekologiczne prowadzone są pod hasłem "LUKAS Bank w trosce o zielony świat".

W zaawansowane działania związane ze zrównoważonym rozwojem angażuje się także akcjonariusz LUKAS Banku, francuska Grupa Crédit Agricole. W listopadzie ubiegłego roku prowadziła ona międzynarodową kampanię z udziałem Sean’a Connery’ego, której hasło brzmiało "Back to common sense. It’s time for green banking" ("Powrót do równowagi. Nadszedł czas na zieloną bankowość"). Odnosiła się ona do powrotu równowagi po kryzysie finansowym, a także do potrzeby działań równoważących sferę gospodarki, społeczeństwa
i środowiska.

Zielony Tydzień potrwa w LUKAS Banku od 6 do 12 września 2010 r. W tym roku odbywa się po raz pierwszy, ale firma planuje organizować go co roku.