Dzień Otwarty dla studentów

O szansach i zagrożeniach kariery w bankowości, o zarządzaniu aktywami i pasywami dowiedzą się studenci Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu podczas Dnia Otwartego Credit Agricole Bank Polska na tej uczelni, który odbywa się 23 kwietnia.

Dzień Otwarty to inicjatywa Klubu Partnerów uczelni, do którego Credit Agricole Bank Polska należy od 2010 roku. Jej celem jest zaprezentowanie studentom i pracownikom uczelni firm zrzeszonych w Klubie. Credit Agricole Bank Polska zorganizuje swój dzień jako pierwszy.

Cztery warsztaty przygotowane dla studentów uniwersytetu poświęcone będą: zarządzaniu ryzkiem kredytowym, zarządzaniu aktywami i pasywami, uniwersalnym prawom handlu a także odkrywaniu swojego stylu i miejsca w biznesie. Poprowadzą je dyrektorzy departamentów z wrocławskiej centrali banku. Studenci będą mieli także okazję uczestniczyć w wykładzie prezesa banku Romualda Szeligi, który opowie o szansach i zagrożeniach kariery w bankowości.

W trakcie Dnia Otwartego na terenie uczelnianego kampusu pojawi się mobilna placówka banku - CAmobil, a pracownicy sieci sprzedaży banku opowiedzą zainteresowanym osobom o ofercie 1 Konta. Produkt ten jest przygotowany specjalnie dla osób w wieku 18-27 lat.

- Zapotrzebowanie na spotkania z praktykami biznesu jest wśród studentów bardzo duże. Po dwóch dniach od rozpoczęcia zapisów, nie było już wolnych miejsc na zaplanowane warsztaty. Dzięki takim spotkaniom studenci mogą poszerzyć horyzonty i bardziej świadomie realizować swoje dalsze plany zawodowe - mówi Izabela Mościcka, dyrektor Departamentu Public Relations banku. - Odsetek osób studiujących na polskich uczelniach jest jednym z najwyższych w Europie, ale dyplom wyższej uczelni nie jest równoznaczny z rozpoczęciem kariery zawodowej. Dzieje się tak dlatego, że często - mimo solidnych podstaw teoretycznych - studenci nie potrafią poradzić sobie w świecie biznesu. Chcemy im pomóc w zmierzeniu się z tym wyzwaniem - dodaje I. Mościcka.

Wspieranie i rozwijanie edukacji finansowej jest zobowiązaniem wobec społeczeństwa wybranym przez pracowników Credit Agricole Bank Polska. Bank konsekwentnie je realizuje podejmując wiele inicjatyw skierowanych nie tylko do studentów, ale także dzieci na etapie edukacji wczesnoszkolnej.

Częścią Dnia Otwartego będzie także "Francuskie Popołudnie" - spotkanie zorganizowane dla wybranych pracowników uczelni oraz przedstawicieli innych firm zrzeszonych w Klubie Partnerów. Będzie to opowieść o francuskich osiągnięciach w zakresie enologii połączona z degustacją wybranych gatunków francuskich win i serów.

Współpraca Credit Agricole Bank Polska z Uniwersytetem Ekonomicznym we Wrocławiu ma na celu wsparcie środowiska akademickiego i dzielenie się ze studentami doświadczeniami praktyków biznesu. Bank realizuje te cele od ponad dwóch lat poprzez wykłady i warsztaty prowadzone przez ekspertów banku oraz poprzez współpracę z Kołem Naukowym "Bankier", "Hossa ProCapital" i Forum Edukacji Biznesowej.

Współpraca ta jest jedną z praktyk banku wyróżnionych w 10. edycji Raportu "Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki". Raport ten podsumowuje zaangażowanie polskich firm w realizację zasad odpowiedzialnego biznesu i wyróżnia dobre praktyki CSR.