Credit Agricole promuje francuską kulturę

Credit Agricole Bank Polska po raz 9. wspiera Dni Krajów Francuskojęzycznych we Wrocławiu. W tym roku bank jest sponsorem koncertu francuskiej piosenkarki Zazy Fournier.

Dni Krajów Francuskojęzycznych odbywają się we Wrocławiu od 15 lat i na stałe wpisały się
w kalendarz lokalnych wydarzeń kulturalnych. Towarzyszą one obchodom Międzynarodowego Dnia Frankofonii, który Międzynarodowa Organizacja Frankofonii ustanowiła na 20 marca. Jest to doskonała okazja do odkrywania kultury krajów francuskojęzycznych oraz języka francuskiego.

Gwiazdą tegorocznej edycji Dni Krajów Francuskojęzycznych, które potrwają do 6 kwietnia jest Zaza Fournier. To znana, francuska wokalistka, która jest jednocześnie autorem tekstów i kompozytorem. Urodziła się w Paryżu, ale dorastała w Oise w Pikardii. Swoją muzyczną drogę rozpoczęła od gry na skrzypcach, by w wieku 19 lat przerzucić się na jej ukochany akordeon. W ciągu ostatnich 5 lat Zaza nagrała 2 albumy: "Zaza Fournier" (2008) i "Regarde-moi" (2011). Śpiewa na nich o miłości, związkach i towarzyszących im rozczarowaniach. Tematy te podane są ze specyficznym dla Zazy poczuciem humoru. Koncert piosenkarki odbędzie się w czwartek, 21 marca o godz. 19:00 we Wrocławskim Teatrze Lalek.

Credit Agricole angażuje się we wsparcie Dni Krajów Francuskojęzycznych już 9. raz. Tym samym bank podkreśla swoje francuskie korzenie i przynależność do Grupy Crédit Agricole, jednego
z największych banków uniwersalnych w Europie.

Organizatorem Dni Krajów Francuskojęzycznych jest Stowarzyszenie Alliance Française Wrocław.