Dobre praktyki w Credit Agricole

Forum Odpowiedzialnego Biznesu wyróżniło 5 inicjatyw CSR realizowanych przez Credit Agricole Bank Polska w raporcie "Odpowiedzialny biznes w Polsce 2012. Dobre praktyki". Są to: program wolontariatu "Działam, bo lubię", platforma studencka "Centrum Aktywnych", program szkoleń wewnętrznych "Dzielmy się wiedzą", kampania edukacyjna "Bank z klasą" i współpraca z Uniwersytetem Ekonomicznym we Wrocławiu.

Raport "Odpowiedzialny biznes w Polsce - dobre praktyki" to prestiżowa publikacja dotycząca CSR, wydawana co roku przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu. Raport jest przeglądem działań firm
z różnych branż, które zgłosiły swoje działania CSR. Podsumowuje również najważniejsze kwestie związane z odpowiedzialnym biznesem w danym roku.

Każda firma, która w 2012 roku zrealizowała dobrą praktykę CSR, mogła zgłosić ją do raportu
w jednym z 7 obszarów, zgodnych z normą ISO 26000. Zgłoszenia zostały następnie zweryfikowane przez Komitet Merytoryczny. Jedną z wyróżnionych w tegorocznej, 11. edycji raportu praktyk jest program wolontariatu Credit Agricole Bank Polska "Działam, bo lubię".

Składa się on z trzech filarów: kampanii "Bank z klasą. CAła wiedza o bankowości", Mapy Inicjatyw oraz Programu Grantowego, który ruszył 5 listopada. Pracownicy - wolontariusze mogli dzięki niemu ubiegać się o granty w wysokości do 2.000 zł na dofinansowanie własnych działań związanych
z wolontariatem. O tym, które projekty wesprze bank, zdecydowali pracownicy w intranetowym głosowaniu. Rozpoczęło się ono 5 grudnia, w Międzynarodowy Dzień Wolontariusza. Granty otrzymało 15 projektów, na które zagłosowało najwięcej osób. 59 pracowników - wolontariuszy wdraża je od początku stycznia tego roku. Projekty te przyczynią się do pomocy podopiecznym m.in. Domu Dziecka w Chotomowie, Schroniska dla bezdomnych zwierząt w Józefowie, Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego dla Dzieci w Wierzbicach, Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego dla dzieci w Jaszkotlu czy Stowarzyszeniu Pomocy Bliźniemu im. Brata Krystyna w Gorzowie Wielkopolskim. Na realizację wybranych w głosowaniu projektów pracownicy mają czas do 4 lipca 2013 r.

W tym roku w raporcie "Odpowiedzialny biznes w Polsce 2012. Dobre praktyki" stworzono też osobną kategorię "praktyk długoletnich" opisanych w poprzednich edycjach i kontynuowanych przez firmy. To w tej części raportu znajdziemy opisy kolejnych praktyk Credit Agricole: projektu dla studentów "Centrum Aktywnych," programu szkoleń wewnętrznych "Dzielmy się wiedzą", kampanii edukacyjnej "Bank z klasą. CAła wiedza o bankowości" i współpracy z Uniwersytetem Ekonomicznym we Wrocławiu.

Raport "Odpowiedzialny biznes w Polsce 2012. Dobre praktyki" w wersji elektronicznej oraz e-book
z praktykami wymienionymi w raporcie dostępne są na stronie www.odpowiedzialnybiznes.pl.