6,5 proc. na rocznych lokatach dynamicznych dla rolników

Bank Credit Agricole oferuje rolnikom AGRO Lokaty pod dopłaty z oprocentowaniem do 6,5 proc.
Z promocji mogą skorzystać ci farmerzy, którzy otrzymali za rok 2012 dopłaty bezpośrednie, ONW oraz płatności rolnośrodowiskowe.

W tym roku w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wnioski o przyznanie dopłat bezpośrednich złożyło ok. 1,36 miliona rolników, a ok. 115 tys. spośród nich ubiega się dodatkowo o przyznanie płatności rolnośrodowiskowych. Na wypłatę dopłat bezpośrednich za 2012 r. polskim rolnikom przeznaczone zostanie ok. 14 miliardów złotych - 90 proc. tej kwoty pochodzi z budżetu Unii Europejskiej, a pozostałe 10 proc. finansuje budżet krajowy. Natomiast na płatności rolnośrodowiskowe za rok 2012 zostanie przeznaczone ok. 1,5 mld zł.*

Credit Agricole Bank Polska oferuje rolnikom AGRO Lokaty pod dopłaty. Oprocentowanie rocznej lokaty dynamicznej wynosi 6,5 proc. Rolnikom, którzy zerwą lokatę przed upływem roku, jednak nie wcześniej niż miesiąc od jej założenia, bank zmniejszy oprocentowanie do 6,3 proc. i wypłaci odsetki za cały okres trwania lokaty. Farmerzy mogą zakładać dowolną liczbę lokat. Ich maksymalną wartość wyznacza suma otrzymanych dopłat, którą muszą udokumentować. Bank nie wymaga konkretnego pakietu konta, by skorzystać z promocyjnej oferty lokat. Promocja trwa do 28 lutego 2013 r.

- Dopłaty bezpośrednie, ONW i rolnośrodowiskowe stanowią w budżetach farmerów 50 proc. ich całorocznego dochodu. Wiemy, że ze względu na sezonowość prac, rolnicy wykorzystują pieniądze w różnych miesiącach w roku. Dlatego przygotowaliśmy dla nich depozyty, które mogą rozwiązać w dogodnym dla nich momencie. - mówi Waldemar Kwiatkowski, dyrektor Departamentu Klientów Agrobiznesowych w Credit Agricole Bank Polska.

Bank Credit Agricole, dotychczas rozwijający się w miastach, zaangażował się w rynek agrobiznesu w tym roku. W rozwoju relacji z nowym segmentem oraz w budowie oferty produktowej korzysta z kompetencji i doświadczeń kas regionalnych Crédit Agricole. Tworzą one największy bank rolniczy we Francji, działający od ponad 100 lat, a dziś obsługujący 84 proc. rolników w tym kraju. Farmerom w Polsce proponuje kompleksową ofertę, która obejmuje praktycznie wszystkie produkty - od konta osobistego i firmowego, poprzez kredyty inwestycyjne oraz na sfinansowanie bieżącej działalności, hipoteczne, gotówkowe, do ubezpieczenia medycznego. Obsługą klientów agrobiznesowych zajmują się specjalnie przeszkoleni doradcy mobilni, dojeżdżający w dogodne dla klienta miejsce spotkania. Rolnicy mogą umawiać się z nimi poprzez serwis telefoniczny CA24 pod numerem 801 700 000 lub +48 71 79 97 159.

*źródło: www.arimr.gov.pl