Procenty przyjazne rolnikom

Credit Agricole proponuje do 3,5 proc. na dwunastomiesięcznej lokacie dynamicznej. Klientom gwarantuje możliwość wycofania środków bez utraty odsetek i stałe oprocentowanie lokaty. Z promocji skorzystają ci rolnicy, którzy otrzymali za rok 2015 dopłaty bezpośrednie, ONW oraz płatności rolno-środowiskowe.

Banki oferują różne rodzaje depozytów, które różnią się od siebie sposobem naliczania oprocentowania czy konsekwencjami związanymi z zerwaniem lokaty. Credit Agricole proponuje rolnikom dwunastomiesięczne lokaty dynamiczne - AGRO lokaty pod dopłaty. Ich oprocentowanie wzrasta w czasie trwania depozytu. Dodatkowo oprocentowanie rzeczywiste jest równe oprocentowaniu z ostatniego miesiąca trwania lokaty. Oznacza to, że jeśli klient utrzyma depozyt przez 12 miesięcy, to otrzyma za cały rok najwyższą stawkę oprocentowania, tj. 3,5 proc., a np. w przypadku 8 miesięcy - 2 proc. Ten rodzaj lokaty jest korzystniejszy w stosunku do tzw. lokat progresywnych, których oprocentowanie wzrasta w kolejnych miesiącach, ale naliczane już jest tylko za dany miesiąc, a nie za cały okres utrzymania depozytu. Jednocześnie lokaty dynamiczne pozwalają na wcześniejszą wypłatę środków bez utraty odsetek, co jest niemożliwe w przypadku standardowej lokaty terminowej.

- Znamy specyfikę pracy rolników, szczególnie sezonowość ich przychodów. Wiemy, że potrzebują stałego dostępu do swoich środków. AGRO lokaty pod dopłaty w Credit Agricole to jeden z niewielu takich produktów na rynku, jednocześnie z tak wysokim oprocentowaniem. Pozwala on klientom rozwiązać depozyt w dowolnym momencie, bez utraty odsetek oraz poniesienia jakichkolwiek kosztów - mówi Arkadiusz Krygier, dyrektor departamentu Agrobiznesu w banku Credit Agricole.

Credit Agricole gwarantuje stałe oprocentowanie, w wysokości od 1,5 do 3,5 proc. w zależności od okresu utrzymania depozytu, tj. od 1 do 12 miesięcy. Rolnicy mogą założyć dowolną liczbę lokat. To bardzo ważne, bo Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) podzieliła wypłaty środków na dwie części i aktualnie wypłaca 50 proc. zaliczki. Bank wymaga udokumentowania dopłat i jednocześnie akceptuje środki, które ARiMR przelała rolnikom na konta w innych bankach.

Promocja trwa do 31 marca 2016 roku i skorzystają z niej klienci, którzy mają lub otworzą konto AGRICOLE lub jeden z pakietów Konta Biznes w banku Credit Agricole. Maksymalna kwota lokat w przypadku jednego klienta to 200 tys. zł i nie więcej niż kwota otrzymanych dopłat za 2015 rok. Klientom, którzy otrzymali dopłaty wyższe niż 200 tys., bank proponuje wpłacenie nadwyżki na inne dostępne w ofercie produkty oszczędnościowe.

W tym roku maksymalna łączna kwota przeznaczona w Polsce na płatności bezpośrednie to 14,5 mld zł. ARIMR na zaliczki przewidziała ok. 2,8 mld zł i wypłaca je do końca listopada. Pozostałe środki ma przekazywać od 1 grudnia 2015 r.