Credit Agricole finansuje zakup rolniczej ziemi

Bank Credit Agricole wprowadził kolejny produkt dla rolników - kredyt inwestycyjny na zakup gruntów rolnych. Skorzystać z niego mogą również klienci planujący rozpocząć prowadzenie działalności rolniczej.

Średnia wielkość powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w Polsce w 2012 roku wynosiła 10,38 ha. To o prawie 8 ha mniej w porównaniu do średniej wielkości gospodarstw rolnych dla Unii Europejskiej. Z roku na rok obserwuje się ożywienie na rynku ziemi rolniczej. W 2011 roku zawarto 89 tys. umów kupna - sprzedaży ziemi, a w stosunku do 2010 roku ich liczba wzrosła o 7,5 proc., w tym w obrocie prywatnym o 8,2 proc.*

W banku Credit Agricole Kredytem na zakup gruntów rolnych rolnicy sfinansują do 80 proc. wartości kupowanej ziemi. Mogą oni również refinansować nim kupione wcześniej (w ciągu ostatnich 3 miesięcy) użytki rolne lub przeniesiony kredyt inwestycyjny z innego banku (jeśli był w nim spłacany dłużej niż 6 miesięcy). Credit Agricole pożyczy farmerom aż do 2 mln zł a spłatę rozłoży na 30 lat. Ponadto proponuje klientom dogodny harmonogram spłaty raty i dwuletnią karencję w spłacie kapitału. Bank wnioski o kredyt rozpatruje bezpłatnie. Rolnicy zapłacą natomiast prowizję za udzielenie kredytu w wysokości 2 proc. i oprocentowanie, które składa się z 3 proc. marży oraz zmiennej stopy bazowej opartej na WIBOR 3M.

- Polscy rolnicy tylko do końca tego roku będą mogli korzystać z preferencyjnych kredytów na zakup ziemi subsydiowanych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Przygotowaliśmy dla nich alternatywną propozycję finansowania kupna gruntów rolnych, które już od 2016 będą mogli kupować obcokrajowcy. Wiemy, że ziemia stanowi wielką, też emocjonalną, wartość, przekazywaną w rodzinie z pokolenia na pokolenie - mówi Waldemar Kwiatkowski, dyrektor Departamentu Klientów Agrobiznesowych w Credit Agricole Bank Polska.

Kredyt na zakup gruntów rolnych bank proponuje rolnikom, którzy prowadzą działalność rolniczą lub wytwórczą w rolnictwie od min. 12 miesięcy i mają lub dzierżawią ziemię. Mogą z niego skorzystać również osoby, które dopiero planują wejść na rynek agrobiznesu i zakwalifikowały się do programu Ułatwianie startu młodym rolnikom w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013. Jako zabezpieczenie spłaty kredytu, bank ustanawia hipotekę na zakupionej ziemi.

Bank Credit Agricole w rozwoju relacji z klientami z segmentu agrobiznesowego oraz w budowie oferty produktowej korzysta z kompetencji i doświadczeń kas regionalnych Crédit Agricole. Tworzą one największy bank rolniczy we Francji, działający od ponad 100 lat, a dziś obsługujący 84 proc. rolników w tym kraju. Farmerom w Polsce proponuje kompleksową ofertę, która obejmuje praktycznie wszystkie produkty - od konta osobistego, firmowego, poprzez kredyty inwestycyjne oraz na sfinansowanie bieżącej działalności, hipoteczne, gotówkowe, do ubezpieczenia medycznego. Obsługą klientów agrobiznesowych zajmuje się dedykowana sieć mobilnych doradców, dojeżdżający w dogodne dla klienta miejsce spotkania. Rolnicy mogą umawiać się z nimi poprzez serwis telefoniczny CA24 pod numerem 801 700 000 lub +48 71 79 97 159.

*Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej